Doel van het onderzoek

In dit onderzoek word er onderzoek gedaan naar de effecten van hersenstimulatie doormiddel van tACS (Transcraniele Alternating-Current Stimulatie). We willen graag weten of het effect van deze stimulatie het cognitief functioneren, zoals het geheugen en het verwerken van informatie, verbeterd. Uit eerder onderzoek is gebleken dat tACS effectief is bij het versnellen van de informatieverwerking bij gezonde mensen, maar dit is nog niet onderzocht bij mensen met MCS. Als de behandeling met tACS ook effectief blijkt te zijn bij mensen met MCS, kan eventueel een nieuwe behandeling worden voorgesteld voor mensen met MCS.

COGMAX-procedure-illustration
DSC01412

Wat is milde cognitieve stoornis (MCS)?

Iemand met Milde Cognitieve Stoornis heeft klachten over het geheugen of over een ander cognitieve functie. MCS ligt tussen normale veroudering en dementie in. Bij normale veroudering kunnen cognitieve functies ook achteruitgaan, maar bij MCS is dit nog sterker het geval. Anders dan bij dementie, functioneren mensen met MCS nagenoeg normaal in het dagelijks leven. MCS kan overgaan in dementie. Dit gebeurt niet altijd.

Naast geheugenproblemen hebben mensen met MCS vaak ook andere cognitieve problemen, bijvoorbeeld moeite met schakelen tussen taken (zoals koken en tussendoor een telefoongesprek voeren) en moeite met plannen en organiseren. Deze functies worden gezamenlijk executief functioneren genoemd.

De problemen in deze functie kunnen voorspellend zijn voor het ontwikkelen van dementie en voor de mate van zelfstandigheid. Daarom is het belangrijk om zulke problemen vroeg te behandelen en de ontwikkeling van dementie tegen te gaan/of te vertragen.

Verdere informatie over de procedure