Wie zoeken we?

Voor het onderzoek zoeken we 90 mensen met Milde Cognitieve Stoornis (MCS) (Klik hier voor een uitleg over MCS). Als u denkt dat u MCS heeft en wilt meedoen aan het onderzoek, krijgt u bij de eerste afspraak  een neuropsychologische test, waarbij gekeken wordt of u inderdaad MCS heeft en deel kunt nemen aan de volgende dagen. Binnen een dag na de eerste afspraak zullen wij u telefonisch laten weten of u verder mee kunt doen met het onderzoekIn dat geval wordt ook een gesprek met een neuroloog ingepland.

 


 

Wanneer kunt u niet deelnemen aan het onderzoek?

Vooraf aan het onderzoek vult u twee veiligheidheidsformulieren voor MRI en voor neurostimulatie in. Aan de hand van wat u heeft opgegeven, beoordeelt de onderzoeker of uw gezondheid niet in gevaar wordt gebracht tijdens het scannen of tijdens de tACS-behandeling. Tandheelkundige vullingen zijn geen bezwaar.

U kunt niet deelnemen aan het onderzoek als u aan een van de volgende voorwaarden voldoet:

 

 • Als u jonger bent dan 50 jaar
 • (Geschiedenis van) psychiatrische of neurologische ziekten, anders dan MCS
 • MRI onverenigbare implantaten, zoals een pacemaker, insulinepomp, spiraaltje met koper, niet verwijderbare piercings
 • Als u ooit geopereerd bent aan hersenen, oren, ogen, hart of bloedvaten. Dit in verband met de mogelijke aanwezigheid van metalen implantaten of vaatclips in uw lichaam
 • Als u ooit een metaalsplinter in het oog hebt gehad
 • Tatoeages die rode (ijzer)pigmenten bevatten omdat deze reageren in de MRI-scanner
 • Als u bang bent in kleine ruimtes (claustrofobisch). Dit in verband met de tunnel waar u tijdens de MRI-sessie tot uw middel in komt te liggen
 • Gebruik van drugs of overmatig alcohol gebruik (meer dan 2 glazen per dag)
 • Als u van eventuele klinische afwijkingen die mogelijk zouden kunnen worden ontdekt niet op de hoogte gesteld zou willen worden
 • Neurologische problemen in het verleden of het heden (inclusief hersenchirurgie, infarct, beroerte en het gebruik van medicijnen die het risico op een beroerte zouden kunnen verhogen)
 • Ernstige hoofdhuidverwondingen

 

Als u bij een van deze dingen twijfelt of dit bij u van toepassing is, dan kunt u een mailtje sturen naar COGMAX@UMCG.NL met uw vraag.

 


 

Wat bieden we?

Voor deelname aan het totale onderzoek ontvangt u een vergoeding van € 100,-. 

Indien u reiskosten maakt om naar het onderzoekscentrum te komen, zullen deze worden vergoed op basis van het openbaarvervoertarief. Mocht u per auto komen, dan vergoeden wij u ook de parkeerkosten. Gezien de beperkte duur van het onderzoek worden geen verblijfskosten vergoed.

Mocht u zich tijdens het onderzoek terug willen trekken, dan vergoeden wij alleen de parkeer- en reiskosten.

Als u deel neemt aan de optionele sessie, ontvangt u hiervoor een aanvullende vergoeding van € 25,- en een reiskostenvergoeding.

cropped-logo-umcg-neuroscience3.png