IMG_6437

Het onderzoek wordt uitgevoerd door dr. Branislava Ćurčić-Blake en staat onder supervisie van professor dr. André Aleman. Daarnaast zijn nog enkele onderzoekers betrokken bij het afnemen van de vragenlijsten, de tests en de data-analyse. Hieronder vindt u een korte beschrijving van de onderzoekers en hun contactinformatie. Als u vragen over het onderzoek heeft, kunt u mailen naar INFO@COGMAX.NL.Dr. Branislava Ćurčić-Blake, Assistent professor (Hoofdonderzoeker)

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) | Afdeling NeurowetenschappenIMG_6483
Telefoonnummer: +31503616395 | Website: https://www.rug.nl/staff/b.curcic/research

Dr. Ćurčić-Blake, de hoofdonderzoeker van dit onderzoek en een experimentele fysicus, is gespecialiseerd in hersenverbindingen bij zowel gezonde hersenen als bij hersenen met een ziekte, waaronder neurodegeneratieve aandoeningen. Ze heeft uitgebreide ervaring met data-acquisitie en data-analyse, zowel bij mensen als bij modelsystemen.

 


Prof. dr. A. Aleman, Professor
Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) | Afdeling Neurowetenschappen

Telefoonnummer: +31503616392 | Website: http://neuroscience.umcg.nl/en/people/andre-aleman/

IMG_6477Prof Aleman heeft verschillende prestigieuze beurzen ontvangen voor zijn hersenonderzoek naar cognitieve disfunctie en mechanismen die ten grondslag liggen aan psychische aandoeningen (VICI, ERC-consolidator). Dit onderzoek heeft hij uitgebreid naar andere patiëntengroepen. Hij is de wetenschappelijke directeur van het Neuroimaging Center van het UMCG en de RUG, en een oprichter van stichting Hersenstimulatie in Nederland en België (www.hersenstimulatie.com). Zijn werk wordt veelvuldig geciteerd. Hij reikt actief uit naar het grote publiek, bijvoorbeeld met zijn bestverkopende boek over het ouder wordende brein (“Het seniorenbrein”).


Prof. dr. P.P. De Deyn, Professor
Noord-Nederlands Geheugen Onderzoek Netwerk (NoNe-Gon) | Alzheimer Research Centrum Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
Afdeling Neurologie
| Telefoonnummer: +31 50 361 2401 | Website: https://www.rug.nl/staff/p.p.de.deyn/ of
https://www.uantwerpen.be/en/staff/peter-dedeyn/

IMG_6451Prof. Dr. De Deyn is een neuroloog die gespecialiseerd is in het onderzoeken en behandelen van dementie. Hij heeft veel dementieonderzoeken uitgevoerd, waaronder onderzoeken naar de ziekte van Alzheimer en verwante aandoeningen. Het Alzheimer Research Center onder leiding van Prof. Dr. Peter Paul De Deyn vormt een functionele eenheid met de klinische afdelingen Neurologie van het UMCG. De groep is betrokken bij (pre)klinisch onderzoek in neurowetenschappen, met een grote focus op oorzaken en behandelingsopties voor neurodegeneratieve aandoeningen met symptomen op het gebied van cognitie en/of gedrag. De groep richt zich op het ontrafelen van pathofysiologische mechanismen van neurodegeneratieve aandoeningen, zoals dementie. Met andere woorden: de groep richt zich op het begrijpen van het effect van aandoeningen zoals dementie op het functioneren van organen. Daarnaast doet de groep onderzoek naar CSF-biomarkers bij MCI en dementie.


Dr. S. Enriquez-Geppert, Assistent professor
Rijksuniversiteit Groningen (RUG) | Afdeling Klinische en OntwikkelingsneuropsychologieIMG_6461

Telefoonnummer: +31 50 36 36673| Website: http://www.enriquez-geppert.com/

Dr. Enriquez-Geppert is een neurowetenschapper die gespecialiseerd is in het onderzoeken van theta-oscillaties en executieve functies bij gezonde mensen en bij mensen met cognitieve achteruitgang. Zij is onder meer betrokken bij een onderzoek in samenwerking met de Universiteit van Mexico (UNAM), waarbij neuropsychologische en neuroimaginggegevens worden verzameld bij ouderen met MCI en de ziekte van Alzheimer.


Prof. dr. C. Herrmann, Professor
European Medical School | Afdeling PsychologieIMG_6471
Carl-von-Ossietzky Universität Oldenburg
Telefoonnummer: +49 (0)441 – 798-4936 | Website: https://www.chemie.uni-hamburg. de/ac/herrmann/

Prof. Dr. Herrmann is een bekende expert in neurostimulatie en was de eerste die de fysiologische mechanismen van tACS demonstreerde met elektro-encefalografie (EEG) en magnetoencephalography (MEG). Prof. Hermann is een pionier van tACS en zijn bijdrage aan dit project is gericht op de implementatie en interpretatie van tACS.


Prof. dr. ir. N.M. Maurits, Professor
Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) | Afdeling Neurologie

Telefoonnummer: +31503612411 | Website: https://clinicalneuroengineering.com/

IMG_6446

Prof. dr. ir. Maurits is een hoogleraar in klinische Neuroengineering, die is opgeleid als een toegepaste wiskundige. Haar onderzoek richt zich op drie dingen: ten eerste het fundamentele begrip van de neurodiagnostiek van bewegingsstoornissen en de verbetering hiervan. Ten tweede richt haar onderzoek zich op gezonde en pathologische cognitieve veroudering en de effecten hiervan op hersen-netwerken. En ten derde richt haar onderzoek zich op de ontwikkeling van nieuwe signaalanalyses en opnametechnieken om bij deze onderneming te helpen. Zij is een expert in multi-channel EEG-analyse en heeft de opname en analyse van gelijktijdig EMG-fMRI ontwikkeld om bewegingsstoornissen te onderzoeken. Haar onderzoek resulteerde in meer dan 120 papers en ze heeft tot nu toe meer dan 20 promovendi begeleid.


Dr. E.M. Opmeer, Assistent professorwebsite - dr. opmer
Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) | Afdeling Neurowetenschappen

Telefoonnummer: +31503616401| Website: https://www.rug.nl/staff/e.m.opmeer/

Dr. Opmeer werkt aan verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van neuropsychologie, neuroimaging en neurostimulatie bij neuropsychiatrische aandoeningen, waaronder MCS. Ze coördineert verschillende onderzoeken die te maken hebben met de neurale correlaten van MCS. Afgelopen juli heeft ze de eerste resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar de associatie tussen neurale correlaten en apathie bij MCS op de internationale conferentie van de Alzheimer Association (AAIC, Londen).


Dr. F.E. Reesink, Neuroloog
Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) | Afdeling Neurologie

Telefoonnummer: +31 50 361 1344 | Website: https://geriatrie-groningen.nl/author/fransjereesink/

IMG_6454

F.E. Reesink heeft haar opleiding neurologie afgerond in Onze Lieve Vrouwen Gasthuis West (OLVG) en het VU Medisch Centrum (VUMC) in Amsterdam. Hier heeft ze een speciale interesse voor dementie ontwikkeld. Dit resulteerde in een klinische gemeenschap bij het Alzheimer Center in het VUMC, waarbij ze haar expertise in de ziekte van Alzheimer verder heeft ontwikkeld, evenals in andere neurodegeneratieve aandoeningen. Na het afronden van haar specialisatie verhuisde ze naar Groningen en richtte ze een geheugenkliniek op in zowel het UMCG als in lokale ziekenhuizen in het noordoostelijke deel van de provincie. Momenteel is ze bezig met een onderzoeksproject naar PET-biomarkers bij dementie, om haar doctoraat te behalen en de patiëntenzorg voor dementiepatiënten verder te verbeteren.


Prof. dr. Joke M. Spikman, Professor
Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) & Rijksuniversiteit Groningen (RUG) |
Afdeling Neuropsychologie
Telefoonnummer: +31-50-3611422 | Website: https://www.narcis.nl/person/RecordID/PRS1276334/Language/nl

De expertise van prof. dr. J.M. Spikman omvat beperkingen in ‘prefrontaal’ gereguleerde functies (aandacht, IMG_6460executieve functies en sociale cognitie) in relatie tot adaptief gedrag en neuroimaging bij patiënten met verworven hersenletsel (in het bijzonder traumatisch hersenletsel), neurodegeneratieve aandoeningen (inclusief bewegingsaandoeningen) en neuropsychiatrische stoornissen. Daarnaast is ze geïnteresseerd in de invloed van persoonlijke factoren zoals stemming, stress en copingstijl op de uitkomst van revalideren. Haar onderzoek richt zich op determinanten, neuropsychologische evaluatie en de behandeling van deze aandoeningen. De afgelopen jaren heeft haar onderzoeksgroep verschillende onderzoeken uitgevoerd bij patiënten met matig tot ernstig hersenletsel, maar ook bij andere patiëntengroepen met neurologische en neurodegeneratieve aandoeningen. Deze onderzoeken zijn gericht op het vinden van determinanten van beperkingen in sociale cognitie, executieve functies en aandacht.


Nena Lejko, PhD-student
Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) | Afdeling Neurowetenschappen
Telefoonnummer: +31 0503616444 | Website: https://www.rug.nl/staff/n.lejko/research

 

Nena Lejko werkt als PhD-student bij het onderzoek.


Mieke Geertsma, Onderzoeksmedewerker

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) | Afdeling Neurowetenschappen

E-mailadres: m.geertsma@umcg.nl | Website: https://www.rug.nl/staff/m.geertsma/research

Mieke werkt als onderzoeksmedewerker bij diverse onderzoeken op de afdeling Cognitieve Neuropsychiatrie van het UMCG. Ze richt zich met name op onderzoeken onder ouderen met MCI en dementie. Binnen het Cogmax onderzoek houdt zij zich bezig met de coördinatie, communicatie en planning.


Drs. T. van Lingen, Onderzoekmedewerker

Alzheimer Research Centrum Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
Afdeling Neurologie
Telefoon +31 50 361 2401
E-mailadres: t.van.lingen@umcg.nl | Website: https://www.rug.nl/staff/t.van.lingen/

Drs. T. van Lingen is onderzoekmedewerker in het Alzheimer Research Centrum Groningen (ARCG) en helpt bij de rekrutering van proefpersonen. Voor ze aan de slag ging in het ARCG heeft ze de bacheloropleiding Scheikunde en de masteropleiding Molecular and Cellular Life Sciences afgerond aan de Universiteit van Utrecht.

Tevens zal ze neuropsychologische testen afnemen bij de deelnemers aan het onderzoek.


Judith Werdekker, Onderzoekmedewerker

Centrum Groningen (UMCG) | Afdeling Neurowetenschappen

Telefoonnummer: +31503616936

Judith is research MRI-laborante. Naast het maken van de MRI-scans, doet ze praktische ondersteuning bij diverse wetenschappelijke onderzoeken. Ze heeft 30 jaar ervaring op het gebied van beeldvorming, zowel in de patiëntenzorg als in de research.


Jan Colenbrander, Ervaringsdeskundige

Jan Colenbrander werkt als ervaringsdeskundige mee aan het onderzoek.


Detmer Hubbeling, Ervaringsdeskundige

Detmer Hubbeling werkt eveneens als ervaringsdeskundige mee aan het onderzoek.


Klik hier voor onze Student-assistenten


Klik hier voor onze Alumni


cropped-logo-umcg-neuroscience3.png